(Et reisebrev av Stein Holthe Rosenlund, Hamar)

Dette reisebrevet skal handle om opplevelser og minner ved Leangen travbane gjennom 35år før den ble nedlagt i 2022. Reisebrevet suppleres med noen bilder fra Leangen pr mars 2023 samt bilder fra mitt første besøk ved Varig Orkla Arena i april 2023. Jeg sier også noe om hvem jeg er som spiller, hvordan jeg tenker, hvilke ting jeg mener er viktige, litt om Superprogrammet til Radsoft og en innfallsvinkel og metode jeg vektlegger ved uttak av hester og som kan være nyttig for også andre.

For å nevne noe om meg selv er jeg ingen storspiller av natur, har aldri vært det, men ser spill på hest som en fin hobby og mulighet der jeg kan ha mye glede og sosialt sammen med andre likesinnede. Mye av eget spill baserer seg på egenutviklet statistikk (V75), kunnskap om hestene, varminger på hestene før løpet, hva som er mest sannsynlige løpsscenario i fra start og i kombinasjon med de første og siste 500mtr av løpet. Spesielt viktig er det å ha en formening om hvilke hester som er raske i fra start og vil ta teten, man antar vil sitte i tet eller slippe til hvilke hester.

Det å kunne ha en iboende kunnskap og formening om hvordan løpet kan bli kjørt, på hvilken måte akkurat «dine hester» skal kunne vinne løpet er viktig når bongene eller systemet settes opp. Selv er jeg ikke så glad i alle mulige tips og meninger fra andre, av erfaring virker slike greier gjerne mer villedende kontra rettledende for meg. Konsekvensen er også at enkelte hester bare blir overspilt av andre spillere og dermed innehar liten eller ingen verdi i eget spill. Det å kunne kjøre sitt eget løp og samtidig basere eget spill på selvlært kunnskap og erfaring, er nok det riktige i mine øyne.

Når det er sagt vil jeg gjerne nevne en nyttig metode for å kunne finne gode objekter som kan benyttes som utganger i spill som f. eks V5, V65 og V75, men også som objekter i de hurtigrepeterende spilleformene som vinner, plass, tvilling, trippel, DD etc. Verdens beste spilleprogram på hest i mine øyne, Superprogrammet til Radsoft (Totopro) inneholder masse spillrelatert og interessant informasjon som også er til fri benyttelse blant spillerne.  

I mange år har jeg brukt Superprogrammet til å finne gode objekter i mitt spill, nevner spesielt Datarang (DR) og Datafaktor (DF). DR og DF er verdier som vises i Superprogrammet høyre side, under bestetid autostart og totalt innkjørt. Disse verdiene speiler en dataranking av hestene i løpet og der det er gjort en analyse og beregning med bakgrunn i tidligere starter for å avdekke og kunne si noe om innbyrdes vekting mellom hestene.

Statistikken min forteller meg at jeg bør finne og vektlegge hester der DR+DF er innenfor sumintervallet 1-4 og der disse hestene fremstår som 1. bedre / 2. likt eller bedre ranket kontra folkeranken, dvs den rangeringen som vises hos Norsk Rikstoto. Med bedre ranket (1) menes da DR/DF hester som vises som 1/0 (DR+DF=1) og samtidig er 2-valg eller lavere på folkeranken. Med likt eller bedre ranket (2) menes DR/DF hester som er 2/0, 2/1, 3/0, 2/2 eller 3/1 (DR+DF=2, 3 el 4) og samtidig er 2 og 3-valg eller lavere på folkeranken.

Denne metoden er i mine øyne «gull verdt» da den ofte (nok) finner vinnere (trippelhester) som er underspilte og som igjen skaper verdi i ditt spill. Et 2-valg som løftes opp foran en stor favoritt er god informasjon til deg som spiller. Denne metoden løfter også gjerne frem 3-4 valg (eller lavere) på topp i løp der kryssene er noe mere jevnt fordelt på folkeranken.

Verdt å merke også er når hester som oppnår DR/DF = 1/0, er favoritter på folkeranken. Disse hestene vil da være mulige objekter og utganger i ditt spill. Det er jo helt greit å få bekreftet at slike hester virkelig er «riktige favoritter» på folkeranken og som kan benyttes i kombinasjon med det jeg nevner over. Om du ikke har benyttet Superprogrammet tidligere, anbefaler jeg deg som spiller å se litt på den informasjonen som ligger der. Lykke til.

Leangen travbane var gjennom mange år min spesielle «lykkebane», der gode gevinster er tatt privat, noen sammen med gode venner eller i regi av andelslag. Selv om det har vært mange spill mot Leangen opp igjennom årene, fikk jeg selv aldri besøkt banen før høsten 2021. Leangen var da alt blitt solgt til private investorer og utbyggere i Trondheim og der siste løp skulle kjøres og banen nedlegges ila vinteren 2022. Varig Orkla Arena skulle på samme tid oppstå som den nye travarenaen i Trøndelag, lokalisert på Fannrem i Orkland kommune.

Som mitt første besøk ved Leangen, hadde jeg sett meg ut V75 omgangen, 25.09 og hadde på forhånd booket bord. Et besøk var denne gangen også mer naturlig fordi jeg har slekt på Levanger som jeg prøver å ha jevnlig kontakt med. Sønnen min var også godt i gang med sitt Masterstudie ved NTNU i Trondheim og hadde nå en ledig helg og anledning til et besøk fra sin gamle far.

Samtidig har jeg også gode venner i fra studietiden i Forsvaret (3-årig Teknisk Fagskole) og der vi fremdeles har jevnlig kontakt med hverandre. Siv, som bor i Trondheim er en av disse og som gjerne ville bli med og oppleve travkjøring på Leangen for første gang. Sønnen min ville også bli med denne lørdagen slik at vi ble tre ved bordet, han hadde kun vært på Biri travbane en gang tidligere.

Når man ber med seg «førstegangsreisende» på en travbane har man i mine øyne automatisk et ansvar med å forklare en del forhold som omhandler løpsprogram, spilleformer og hva som skjer ute i banen etc. Det hele er jo veldig forvirrende for den som aldri har studert et travprogram eller vært på en travbane før, mange nye inntrykk selvsagt, men der jeg som erfaren travspiller bare må by på meg selv. Greit å være litt ydmyk som sagt og som kjent finnes det ingen dumme spørsmål, bare dårlige svar i en slik setting.

Av tidligere erfaring kan en slik tilnærming også være litt rekrutterende og bygge fremtidig interesse og kunnskap om spillet og norsk hestesport som sådan. Viktig for meg var allikevel å kunne skape en hyggelig atmosfære og travdag sammen med de to andre. Alt annet kom egentlig i annen rekke denne lørdagen, men at det også var helt greit.

Vi hadde alt i alt en kjempefin og hyggelig dag på Leangen, god mat og forsiktig spill i de ulike spilleformene, men uten de helt store gevinstene. Det hele ble allikevel toppet av Siv, der hun på et imponerende vis tar ut hesten Down and Dirty (fint navn da) som vinner i 3.løp.

Jeg har jo litt respekt for Siv og hennes kvinnelige intuisjon og velger å levere en 10kr Vinner og Plass før løpet går. Down and Dirty tar lett teten med kusk Lars A. Kolle, leder helt inn til 12,35 i odds. En spennende og morsom hendelse som var med på å krydre en flott og innholdsrik travlørdag, selv var jeg også veldig fornøyd med å kunne oppleve og være på Leangen for aller første gang.

Mars 2023 og klar for ny reise til Trøndelag og mitt årlige besøk hos slekt på Levanger. På samme reise hadde jeg også planlagt inn et besøk på Varig Orkla Arena (VOA) og V75-omgangen den 1. april. Bord var alt booket via hjemmesiden til VOA som også innebar spiseplikt med forhåndsbetaling for det antall personer som skal sitte ved bordet. Det jeg ikke hadde fått med meg var at det også lå inne et tidspunkt når innbetalingen måtte være betalt.

Stor var overraskelsen når jeg fikk melding om at bordet var blitt kansellert grunnet manglende forhåndsinnbetaling. Sløvt av meg selvsagt, men fikk kastet meg rundt og ordnet opp i forholdet med god hjelp av en hyggelig Daglig leder/Sportsjef, Robert Jakobsen ved VOA.

I ettertid har jeg tenkt på det med booking av bord, spiseplikt og forhåndsbetaling egentlig er en fornuftig ting som frigir tid og egne ressurser ved VOA samt at kundene også slipper og stå i kø når de ankommer banen. Alt er da ordnet på forhånd via ResDiary som er et privat «Restaurant Booking System» som tar seg av tilhørende logistikk. Effektiv logistikk er jo noe vi alle setter pris på.

Før reisen til Trøndelag hadde jeg også vært litt i tenkeboksen om å kunne lage et reisebrev om min historie, minner og gode erfaringer med Leangen som spillebane og samtidig vinkle brevet opp mot et førstegangs besøk ved VOA. Reisebrevet kunne da få tittelen «Fra Leangen til Varig Orkla Arena».

Luftet ideen min med leder for Spillerforeningen, Harald Ruud, og om reisebrevet kunne legges ut på websiden til Spillerforeningen. Dette synes Harald var en kjempegod ide og at det samtidig kunne være interessant med noen bilder. Et bilde sier jo ofte mer enn tusen ord.

For å få tatt noen bilder måtte jeg innom Leangen en siste gang, en rar og spesiell opplevelse da baneområdet var totalt ugjenkjennelig grunnet pågående graving og utbygging. Var vel bare hovedbygget (restauranten) som det ikke var gjort noe med. To bannere hengende på fram og baksiden av hovedbygget informerer om «Leangen, den nye bydelen i Trondheim».

Picture1

En ny og sentrumsnær bydel som er ment å gi inntil 2000 nye boliger, en variasjon av leiligheter og rekkehus i et bilfritt miljø. Egen gågate med treningssenter, dagligvare og spisesteder samt felles uteareal tiltenkt natursti og aktivitetspark. Et fremtidsrettet og spennende boligprosjekt for Trondheims befolkning som det skal bli interessant og følge med på. Lykke til

Allikevel er mine minner om Leangen knyttet opp mot gevinster tatt over mange år samt spesielle vinnerhester som Bork Rigel og Tamin Sandy. Disse hestene har betydd ekstra mye for meg og for sikkert mange andre også. En mer ukjent hest var nok Korlyn, en råsterk, spesiell og galopplysten kaldblods herremann som oftest ble kusket av Jomar Blekkan. Det var vel heller ikke mange andre kusker som klarte å kjøre hesten feilfritt i løp, men Jomar var jo helt konge og kaldblodskusk nr 1.

Minnes en V65 omgang på begynnelsen av 90-tallet og et felles system med gode kompiser. Korlyn gikk i et av V65 løpene og var vel en liten outsider, hesten vant overraskende uten galopp, men med Jomar som kusk var jo alt mulig. Vi fikk V65en den gangen og der en av kompisene også fikk finansiert en skyvedørsgarderobe med sin andel av gevinsten, han og kona var jo bare strålende fornøyd.

Jeg var selv så heldig å vinne en sekssifret V75 gevinst på Leangen, våren 2012. Dette var også mulig med bakgrunn i tallverdier i Superprogrammet som var relatert til speedhandicapping av hestene i kombinasjon med formfaktor. Skal ikke komme inn på detaljer her da dette er nærmere beskrevet i et innlegg på websiden til Totopro, under Steins Systeminnspill.   

Picture4Jeg synes alltid det var interessant å spille til Leangen, banen var ulik andre baner med sitt lange oppløp og uvanlige baneprofil. Det vant nesten alltid noen skrellhester som var med på å høyne verdien i poolspillene V5, V65 og V75, noe som også gjorde Leangen til min favorittbane. Dessverre har gode ting alltid en slutt, men at minnene lever. Takk for besøket og takk for alle gode opplevelser gjennom 35år.

Endelig 1. april og på vei fra Levanger til Trondheim for å plukke opp Siv. Hun syntes det var hyggelig å kunne oppleve en V75-omgang igjen, nå på Varig Orkla Arena. Vi ankommer banen i god tid slik at vi får noe ekstra tid til å «orientere oss» og samtidig kunne se Ponni løp som dagens to første løp utenom Totoen. Utrolig morsomt å se disse løpene og samtidig vite at dette også kan være en fremtid og viktig rekrutteringspotensiale til norsk travsport på flere arenaer.

Begge vinnerne av ponniløpene vant på imponerende vis, Silja Buhagen (16) på Pros Maserati og Siril Riseth (14) på Skorpan C.C. Bare å ta av seg hatten for jentene og ønske lykke til fremover, håper vi sees igjen på Biri under V75-omgangen, 13. mai og kvalifiseringen til «Lilla Elitloppet».

Før vi kom inn i restauranten Den Hvite Hesten, la jeg merke til at vi ble registrert inn via PC som jeg antar var linket opp mot ResDiary sitt bookingsystem, der all nødvendig informasjon lå inne fra før. Jeg ble også imponert når vi ble ført til bord 312 av en hyggelig vert, en får jo automatisk en god restaurantfølelse når en opplever slikt og samtidig vet man blir tatt vare på.

Jeg tenker jo mitt at dette også bør være normalen ved samtlige norske travbaner, i hvert fall der det er mulig å innføre. Uansett har VOA tenkt gjennom ting og innført moderne logistikkløsninger som jeg tror samvirker bra for egne ansatte og gjester. Det bør jo ikke bare være arrangement for trav, men også konserter, utstillinger, messer etc og at man har tenkt flerbruksmuligheter for bygg og anlegg.  

Picture5Bordet vi hadde fått oversteg all forventning, på plan 3 med god utsikt ut mot banen og seremoniplass. Rett foran oss hang også «den største skjermen jeg noen gang har sett», så alt var bare velstand altså.

Man merker jo at dette er et nytt og moderne anlegg på alle måter, kvaliteten på bord og stoler, valg av materiale på golv, trapper og vegger, alt passer fint sammen. Fine farger på vegger med tilpasset veggpynt her og der. Det oser restaurantkvalitet lang vei og man føler seg «hjemme» i disse flotte omgivelsene.

Det er også første gangen jeg har vært på en travbane der det er installert «mange nok» strømkontakter ved bordet. Imponerende var også hastigheten på gjestenettverk til Norsk Rikstoto som var superraskt kontra andre baner. For meg som spiller delvis komplekse systemer med mange bonger, er raskt internett til tider avgjørende når innlevering skjer kort tid før fristen.

Verdt å merke seg var at all drikke til bordene må bestilles via QR-kode leser (mobilen) og tilhørende app/meny. Man bestiller hva man skal ha (bordnr), betaler via kort eller vipps og at bestillingen kort tid etter blir levert til bordet av egne servitører.

I mine øyne en glimrende og enkel løsning, at man i enkelthet kan bestille drikke på denne måten samtidig som man har søkelys på det som skjer i løpsbanen. En slik løsning bør være mulig å få gjennomført ved andre baner også.

Dag, søskenbarnet mitt fra Levanger ankom banen litt etter oss to andre. Han måtte prioritere «storhandling» på City Syd ved Trondheim «etter ordre» fra samboer. Allikevel kom han tidsnok til å få i seg god mat i fra buffeen og før dagens første V75-løp. Uten mat og drikke duger jo helten ikke er det noe som heter.

Jeg hadde på forhånd satt opp felles system for oss, hhv i V5 og i V75 og der begge systemene ble levert med PC etter noen varmingsjusteringer. Dessverre ryker vi i V5-2 på hesten Puddingen som nok var vanskelig å få med seg for de fleste, et 8-valg og 1,4% i spillet.

Picture8Det er ikke lett i dette gamet, men sånn er det jo, man taper langt flere ganger enn man vinner. Det som allikevel er helt sikkert er at det alltid kommer nye sjanser før eller seinere, og at man på ny lever i håpet om en gevinst.

På V75 står vi greit med utover, men ryker så i 6. avdeling på bankeren vår, Calmass slik at sju rett ikke er lenger er mulig.

Her får jeg også dagens «Deja Vu opplevelse» da Siv på forhånd har annonsert hesten Yesyesyes som sin vinner. Jeg ser litt på programraden og melder tilbake til Siv at hesten trolig ikke har store vinnersjanser pga litt usikker form og spor 12. Det blir heller ikke til at vi spiller vinner eller plass i løpet slik som vi sist gjorde på Leangen, ref Down and Dirty.    

Løpet går med vår banker i tet store deler av løpet, men at hesten må slippe på slutten grunnet hard åpning for å nå tet. På siste bortre langside ser jeg at Yesyesyes ligger sist i utvendig par, men begynner å gå ca 800 igjen i tredjespor.

Jeg tror egentlig ikke hva jeg ser, men Yesyesyes går på, holder farten oppe og avslutter flott til andre. Tror den også kunne vunnet om ikke Jomar Blekkan hadde fått åpning med Pagadis Pride rett før mål, noe som også var mesterlig kusket av Jomar. Konklusjonen blir vel at man heretter må ta kvinnelig intuisjon mye mer på alvor, ikke sant Siv.

Picture10Det ble ikke de store gevinstene på oss selv om V75en ble ganske lettløst, men allikevel gode kroner for de som klarte 7rett. De to største favorittene vant, dvs små eller ingen premier for 6 og 5rett når omsetningen er under 10millioner, sånn er det bare.

Med bakgrunn i metoden jeg sier noe om først i reisebrevet, Datarang (DR) og Datafaktor (DF), var det to 1/0 hester i V5 og V75 som kom innenfor kravene og som kunne brukes som utganger etc. Dette var Blekegnisten (løp 4) og Skeie Max (løp 6) som begge var 2-valg og vinnere i sine avdelinger.

Da var det bare å takke så mye for oss. Vi hadde alle tre en kjempehyggelig dag sammen, mye latter og ironi, god mat og fantastisk hestesport i flotte moderne omgivelser. VOA er uten tvil blitt en høyst verdig arvtaker for Leangen, og der banen helt sikkert vil forvalte og føre arven til Trøndersk hestesport på en god måte videre.

Om jeg kommer igjen, uten tvil og der jeg alt gleder meg. Har sett meg ut midtsommer travet i juni sammen med en travinteressert kompis. Til da, lykke til