Fru Fiegenblom og herr Vildvogel er et eldre ektepar som bor i fredfylte Lommedalen i Bærum. De har prinsesse Martha (hun med englene) og gemalen Ari Behn som nabo. I mai sa fru Fiegenblom til sin mann: I år tar vi en bilferie i Norge. Ja, hva med en tur i juli hvor vi kombinerer med et besøk på Sørlandets Travpark og travbanen Haugaland på Karmøy? Da får vi med oss litt spill til forlystelse, og sikrer vi oss noen gevinster. Da finansierer vi kanskje hele ferieturen, sa herr Vildvogel overbevisende. Så sagt, så gjort. Dette er hva de opplevde.

Onsdag 16. juli var bilen, en Ferrari 250 GTE 1963-modell, pakket med noen flagrende sommerklær og fire flasker argentinsk hvitvin. Ekteparet var klare for sommerferie. En nyere Porsche 911 valgte de å la stå hjemme i garasjen. Vi må ha litt nostalgi når vi skal til det blide Sørland, sa herr Vildvogel.

De tok peiling på E18, passerte bilkøene ved Sandvika mot Drammen, og kunne nyte den nye motorveien gjennom Vestfold. Selv kjørte de i 80-90. Ingen hast hos ekteparet.

Noen timer senere rullet de inn på plassen ved Radisson Blu Caledonien Hotel i Kristiansand. Dette stedet passer oss, mente fru Fiegenblom. Her kan vi nyte tilværelsen, og du kan kanskje ta deg en tur i treningsstudioet, sa hun til sin mann. Damer har det med å passe vekta og ekstra-kiloene til sine menn…..

Travparken med V75-løp.

Herr Vildvogel tilbragte noen timer torsdag og fredag ved laptop’en. Jeg må sikre meg god informasjon, slik at spillet blir optimalt på lørdag, forsikret han kona. På Rikstoto’s nettside kunne han lese om at i «V75 på lørdag kunne man denne helgen vinne 30 millioner». Kanskje jeg blir den alenevinneren? tenkte han. Man må jo drømme litt, når man skal på travbanen.

Ektemannen kunne lite om travsystemer. Strategier i spill visste han lite om. Han skjønte såpass. Derfor leste han hva «ekspertene» mente om lørdagens løp. Rafolo takler hver meter av distansen, Relight my Fire kommer nå ut på autostart, som er en fordel, Ulsrud Tea står langt gunstigere inne i løpet enn hva hun pleier, Flirtin Beach imponerte stort da han vant overlegent på Jarlsberg sist og Tekno Odin er en av landets beste kaldblodshester. Kanskje skal jeg spille noen bonger med disse hestene, tenkte pensjonisten fra Bærum.

Han leste, og tenkte. Han tenkte, og leste videre. Spill var kanskje ikke så vanskelig, allikevel, sa han til seg selv. Ganske overbevisende sa han til fru Fiegenblom at «nå tror jeg at vi får 7 rett i V75. Nå tar vi de store kronene». På travparken leverte han 5 bonger a kr 224,-. Med overbevisning fortalte han kona at han hadde satt opp et egenkomponert system, der han varierte litt med noen garderingshester i flere av løpene. Vi har spilt for totalt kr 1.120,-. Men vi kan jo vinne store penger? For ekteparet var kr 1.120,- mye å legge i totolukene, men han tenkte at nå er det ferie, og da får vi la det stå til. «Den som intet satser, intet vinner». Fru Fiegenblom var av den forsiktige typen, men hun sa ikke noe. Dessuten synes hun at Rafolo og Flirtin Beach var fine hestenavn, og fine hestenavn og kvinnelig intuisjon skal man ikke undervurdere, hadde hun hørt.

På travparken gikk alt som de hadde planlagt. Herr Vildvogel registrerte vinnerne i løpene, og så at hans «ekspert-kuponger» var spennende. Ekteparet fulgte løpene, ble mer og mer ivrige. Etter hvert snakket de om både millioner og andre gevinstbeløp. «Nybegynnerflaks», tenkte fru Fiegenblom.

Et par timer senere skulle herr Vildvogel til utbetalingsluken. Fire av hans fem bonger hadde V75-gevinst, og på den ene bongen hadde han toppgevinst. Dette kunne ikke bli bedre!

Han fikk utbetalt kr 508,-!? Men hva ble gevinstbeløpene for 7, 6 og 5 rette, da, sa herr Vildvogel. Det ble kr 508,- for 7 rett, og ingen utbetaling for 6 og 5 rette. Men jeg har jo flere 6- og 5-ere? sa herr Vildvogel. Du får ikke noe for dem, sa damen bak totomaten. Men hva med de millionene som skulle vært utbetalt totalt til de med 6 og 5 rette, hvor havne de? De blir nyttet til jokerpott som utbetales i en senere V75-omgang, sa damen bak glassruten. Men da spiller kanskje ikke jeg, sa herr Vildvogel. Det betyr jo at andre får «min» gevinst, sa han. Ja, men sånn er systemet med jokerpott i V75, sa damen uten å være mer overbevisende.

Jeg skjønner ingen ting, sa herr Vildvogel etterpå til sin kone. Jeg hørte at det totalt var spilt for 12,5 millioner i V75 denne lørdagen til Sørlandet. Jeg leste på nettet at Rikstoto hadde 30 millioner i en ekstra jokerpott. Så får jeg 7 rette. Jeg følger rådene til «ekspertene», og så får jeg en gevinst på kr 508,-. Vi tapte egentlig kr 612,-!? Gevinsten dekker jo ikke en gang en natt på hotellet, sa han.

Ekteparet forlot Travparken, litt skuffet. De kikket over gaten. Det var fullt med mennesker ved Dyreparken. Mange familier. Mange barn. Det kan være smartere for familier å velge russisk tiger, elefanter, sjiraffer og eksotiske dyr, enn noen løpshester på en travbane, tenkte fru Fiegenblom da de kjørte tilbake til hotellet. Hun var nok mer nøktern enn sin mann.

Turen gikk raskt videre til Haugesund.

Allerede dagen etter satte Ferrari’en kursen mot Stavanger og Karmøy. På kvelden sjekket de inn på Rica Maritim Hotell.

Tirsdag er det travløp på Haugaland. Da tar vi turen innom der. Vi vil sikkert gjøre det bedre enn på Sørlandet Travpark, sa herr Vildvogel litt optimistisk til sin kone. Han måtte liksom gi henne forhåpninger.

Igjen brukte han en dag på å lese tips og løpsprogram. Grandes Look, Hirvonen, Spang Viking, John Paul’s Legacy og Nyland ble nevnt av «ekspertene». Jeg setter igjen opp 5 bonger a kr 224,-. Det går sikkert bedre den andre gangen, tenkte han. Så leste han noe om tilbakebetalingsprosent i Dagens Dobbel. Den var 75 %. Hvis vinnerne i Dagens Dobbel får 75 % av innsatsbeløpet totalt på deling, da må odd’sen i dette spillet være mye bedre enn i V75. Noe hadde han da lært denne uken! Herr Vildvogel gjorde klar V65-spillet til kr 1.120,-. I tillegg ble det en DD-bong på kr 200,- med Nyland, som vinner i DD-2, og fire hester i DD-1. Nå skulle han rette opp tapet fra Sørlandet. Nå skulle ha overbevise kona at han kunne da litt om å spille på hest.

På tirsdagen gikk turen til Haugaland. Her kunne han plotte inn vinnerne både i V65-spillet og i DD-spillet! Han var fornøyd. Han og kona vant!

I utbetalingsluken fikk han vite at han hadde 1 stk 6 rett og 12 stk 5 rett i V65. Det ga kr 1.110,- i gevinst. Men da tapte jeg jo kr 10,- sa herr Vildvogel til damen bak glasset. Ja, du gjorde kanskje det, svar svaret. Men gevinstene var kr 774,- for 6 rett og kr 28,- for 5 rett.

Men jeg har også kr 50,- på riktig kombinasjon i Dagens Dobbel, sa herr Vildvogel. Flott sa damen, da skal vi kjøre ut gevinsten. Det blir kr 168,- viste totomaten. Men da tapte jeg jo kr 32,- selv om jeg vant? sa herr Vildvogel. Det var to favoritter som vant, og da blir gevinsten eller odd’sen lav. Den ble 3,37, sa damen.

Vant på alt. Men tapte på alt.

Litt punktert gikk herr Vildvogel tilbake til sin kone. Han fortalte henne sannheten om spillet der man vinner, men taper likevel fordi enten så tar Rikstoto pengene dine til jokerpott, eller så vinner noen favoritter, som «ekspertene» anbefaler, og da vinner man heller ikke noe.

Herr Vildvogel hadde lært noe disse dagene. Han hadde lært at å spille på hest i Norge, ville gi tap for de fleste, i hvert for en spiller som ham. Så hadde han lært at gevinstbeløp ikke ble utbetalt til vinnerne i V75 fordi man skulle finansiere noe som heter jokerpott, som visstnok var et tilbud til spillere som kunne vinne hans penger i en senere V75-omgang. Og til slutt hadde han lært at man også kunne tape penger i Dagens Dobbel, selv om man hadde begge vinnerne, og selv om tilbakebetalingsprosenten var bedre enn i V65 og V75, ganske enkelt fordi når en stor favoritt vinner, som Nyland, det ene DD-løpet, da blir DD som kombinasjonsspill nesten redusert til et ordinært vinnerspill. Selv han som amatør, skjønte det, tenkte herr Vildvogel.

Hjemreisen.

Fru Fiegenblom og herr Vildvogel tok turen sammen med Ferrari’en over fjellet hjem mot Østlandet. På vakre dager er Haukeligrend absolutt å anbefale. De opplevde å se sau og geiter ved veibanen. Slik er det i Norge. Flotte dyr har stor frihet. De har det godt.

De stanset ved et spisested. Skulle slappe av litt. Da leste herr Vildvogel på VG-Nett om at en av hestene til Dronning Elisabeth II i England hadde testen positivt og blitt tatt i doping. I følge avisen ble fem hester tatt i den samme kontrollen den dagen. Dronningen synes det hele var trist. «Dette var fryktelig, fryktelig flaut», hadde dronningen sagt til pressen.

Herr Vildvogel nevnte VG-artikkelen til sin kone. Kanskje noen av hestene på Sørlandet Travpark eller Haugaland var dopet, spekulerte fru Fiegelblom. Man vet jo aldri? Men det er sikkert så gode kontroller for slikt i Norge. I Norge er vi jo best i alt. Da er det nok ingen som doper hester i Norge, sa fru Fiegelblom.

Og sånn er det kanskje? Så vidt vi vet er det i hvert fall noen ledere og hesteeiere innen hestesporten som gjerne vil tenke slik.

Sent på kveld kom fru Fiegelblom og herr Vildvogel tilbake til Lommedalen. De hadde opplevd en del av Norge. Fin natur, hyggelige mennesker og sauer og geiter i guds frie natur.

Samtidig hadde de lært at de hadde tapt i alt spill de deltok i. De hadde satset kr 2.440,-, hadde vunnet i alle spillene, men hadde likevel tapt kr 654,- totalt. Selv «ekspertene» tok feil!? Herr Vildvogel hadde funnet ut at han hadde brukt flere timer på ingenting…..

Herr Vildvogel fant frem til www.spillerforeningen.no. Han leste om betydningen av tilbakebetalingsprosenten, både for omsetning og som effekt for ham som amatørspiller. Men så tenkte han at hvis Spillerforeningen skriver så mange artikler over 15 år, og ingen hører på hverken dem eller professor Thalheimer fra USA, som visst nok skulle være verdens fremste ekspert, da er det kanskje ikke noen vits i å høre på dette kompetansemiljøet heller? Kan det være slik at alle «eksperter» i hestesporten likevel ikke er eksperter – eller at noen «eksperter» ikke er det, mens noen faktisk er det??......

Det var en del han ikke ble klok på. Men det visste han at det ble en stund til neste gang han skulle fylle ut en V75-bong. Når man ikke vant noe, selv om man vant, da hadde det jo lite for seg å være med i et slikt spill. Da var det bedre å kjøpe noen skalldyr på kjøpesenteret på Røa, og nyte dette sammen kona og noen glass hvitvin. Det beste for alle er at man konsentrerer seg om det man kan……

                                                       *********

Takk for at du leste artikkelen. Det var kanskje noe å lære? Du kan gjerne anbefale artikkelen og nettsiden til Spillerforeningen til andre.

Fortsatt god sommer!