De siste ukene har noen personer preget nyhetsbildet rundt trav- og galoppsporten i Norge og Sverige. De preger sportens rammer, sportslig og økonomisk. De har satt viktige temaer på dagsorden.
Landbruksminister Sylvi Listhaug, avtroppende daglig leder ved Leangen, Finn Petter Holm, TV2-kjendis og idrettsleder Johan Kaggestad, Unibets CEO Henrik Tjærnstrøm, Trendybet- og Trottingbet-investor Harald Ruud, meritert galopptrener Wido Neuroth, traventusiast og spiller gjennom 50 år, Olav Vannebo, RD-kommentator Kurt Hella, dyktig travprofil Atle Hamre og direktør i Norsk Rikstoto, Harald Dørum, har alle preget inntrykk og nyheter. Nedenfor nevner vi et knippe av søte strawberries.

Johan Kaggestad i Aftenposten: «Nå må norsk idrett reagere».

Johan Kaggestad er tydelig, har masse kunnskaper fra humanidretten og sykkelsporten, og som dyktig TV2-kommentator fra Tour de France. Han sa til Aftenposten: «Jeg håper på økt satsing på norsk antidopingarbeid».
Gjennom flere 10-år har en rekke syklister, skiløpere og profiler fra internasjonal friidrett blitt tatt og dømt. Det skjer fordi doping-kontrollørene gjør en bedre jobb. Mange ledere i idretten aksepterer ikke at juksemakerne, trenere, utøvere, utenlandske produsenter, laboratorier, skal ligge et hestehode foran i utvikling av nye produkter, som det er vanskelig å avsløre. En utøver som Lance Armstrong har provosert mange!

Trav- og galoppsporten har vært skjermet. Skandalene er få. Svært få er tatt i bruk av ulovlige medikamenter. Bortsett fra i USA og ved Newmarket i England, hvor kontrollorganene gjør en kvalitativt langt bedre jobb. Betyr dette at hestesporten i Skandinavia er fri for doping? Noen vil ønske å tro dette. Men er ikke det ganske enfoldig? Kan det være slik at Mattilsynet i Norge rett og slett gjør en dårlig jobb? Kan det faktisk være slik, som den meriterte USA-treneren Trond Smedshammer sa til TGN: «Mattilsynets kontroller er helt bortkastet», og derfor er det enkelt å omgå kontrollene i Norge for de som måtte ønske dette?

Spillerforeningens leder, Harald Ruud, og flere i Spillerforeningen, har jobbet mye med disse utfordringer for hestesporten, nasjonalt og internasjonalt, de siste år. Mye av de konkrete informasjonene, som vi har fått tilgang til, ønsker vi i nåværende fase å taushetsbelegge. Det er naturlige grunner til det. Mange av informasjonene er sensitive. Men tro oss: Trond Smedshammer har rett. Vi kan dokumentere at Mattilsynet i Norge gjør en elendig jobb! Men vi sier: Avsløringer bør komme i tiden fremover i skandinavisk hestesport etter hvert som kontrollørene blir dyktigere! Det skjer mye positivt ved Meadowlands i USA. Der tar man doperne. Vi kan lære mye fra denne banen. Hvis vi vil….?

For Spillerforeningen er dette viktig. Det gjelder ærlighet og troverdighet for trenere og hesteeiere. Det påvirker investeringslyst. Det gjelder tillit og troverdighet for hestesporten, og er et viktig grunnlag for sport og spill.

Wido Neuroth – en særdeles dyktig fagmann med mer enn 1.000 seire på Øvrevoll!

Hvis du er spiller, og deltar i spillet til galoppbanen Øvrevoll, da må du merke deg hesten Taja. En ung 2-åring som var til start torsdag 10. juli. Hesten ble tatt pent ut, lå bakerst, men rundet feltet ned oppløpet, og vant. Hesten så dunderfin ut. Allerede før løpet, når hestene ble vist frem i paddock, så vi at dette var vinneren av løpet, sier Harald Ruud etter løpet. Men på Øvrevolls nettisde sto det at «dette løpet er det lurt å dekke godt». Bruk øynene! sier vi i Spillerforeningen.
Denne hesten vinner flere løp for meriterte Stall Perlen. Flott at det blir investert i slike individ i galoppsporten. Det kan hende at vi «prøver denne hesten på kontinentet», sier Wido Neuroth. Det sier mye! Vi sier: Spill Taja fremover!

Wido Neuroth vet hva han gjør. Han er dyktig til å kjøpe inn hester som holder høyt skandinavisk nivå. Championtreneren har tross alt 12 skandinaviske championater, 12 championater fra Øvrevoll, mer enn 1.000 seire på Øvrevoll (nr 2 etter ærverdige Arnfinn Lund). Wido Neuroth tok sin første trenerseier med Noble Bleep 10. mai 1973. Vi er mange som har et forhold til Wildvogel, Funn Legend, Appel au Maitre, Touch of Hawk, Valley Chapel, Kill the Crab, Lorofino, Brown Ale, Royal Experiment, Kimola, Diamant og Alyshakeys. Dette er bare et lite knippe av særdeles gode vinnere. Vi snakker rett og slett om skandinavisk galopphistorie!

Spillerne gjør klokt i å følge med på disposisjonene til trener Wido Neuroth. Han er i mange år vært en av Skandinavias aller dyktigste! Det merkes i spillet…….

Atle Hamre til TGN: «Jeg er ferdig med å krige».

Vi er mange, ikke minst blant Spillerforeningens medlemmer, som har den klare oppfatning at DNT har behandlet travtrener og travkusk Atle Hamre lite menneskelig. Riktignok sier lagmannsretten at beslutningen «ikke kan sies å være noe yrkesforbud ettersom han kan bruke sine kunnskaper om hest og hestetrening til å sørge for livets opphold». For så vidt riktig, men Atle blir aldri mer å se i løpsbanen som dyktig travkusk. En viktig del av inntektsgrunnlaget er tatt fra ham.

«Jeg innrømmer at jeg har tapt. Jeg innser at jeg har kjørt mitt siste travløp», sier Atle Hamre. Spillerforeningen skjønner at rettsprosesser tapper krefter. Vi forstår Atle Hamre, når han nå konkluderer at han vil bruke egen energi på familie, og import og trening av hester.
Spillerforeningen ønsker ham og hans familie alt godt!

Traventusiast Olav Vannebo: «Bort med joker og jackpot».

I en god kronikk i TGN 03. juli skriver Olav Vannebo om totalisatorspillets forutsetninger. Hans hovedbudskap er at det på prinsipielt grunnlag er feil å presentere et spillprodukt, som V75, hvor millionbeløp blir flyttet som gevinstbeløp fra noen spillere i en omgang for å bli nyttet som trekkplaster for spill og bli utbetalt i en senere spilleomgang. Det blir å flytte gevinster mellom spillere, en ordning som er «helt skandaløs», skriver Vannebo. Han sier nå at «jeg har bestemt med for ikke å spille V75 før regelverket er endret».

Klar tale fra Vannebo. Vi kan minne om at Spillerforeningen har fremmet dette enkle prinsipp fra «tidenes morgen». Vi har skrevet om dette i en rekke artikler på vår nettside og i TGN’s spalter. Vi har imidlertid ikke oppfordret spillere til å avstå fra å spille. Det er på en måte ikke vår jobb. Men det er samtidig slik at spillerne selv skjønner hva som er et godt produkt, hvor man har joker- og jackpot, hvor man har en uakseptabel TBP, og hvor man blir tappet for bongavgift. Det har seg nemlig slik at dårlige produkter blir avdekket eller avslørt, helt automatisk, av alle kunder – både de kunnskapsrike kompetansespillerne, og av interesserte i lottosegmentet.

På 1960-tallet ruslet noen russiske Volga’er rundt på norske veier. Det var noen monstre av noen biler, noen tunge svin med et stort bensinforbruk. Hvorfor forsvant Volga’ene? De var rett og slett ikke gode nok. Folk ville ikke ha dem. Markedet sa nei. Slik er det også for Norsk Rikstoto. Man kan pumpe inn millioner i illusorisk reklame. Det gjør at båten holder seg flytende, selv om båten er lekk. Men det blir en kostbar driftsform. En reklame til mer enn 140 millioner årlig, og kunder som ikke er spesielt lojale til selskapet, er et dårlig grunnlag. Det er trist for selskapet, og det er trist for hestesporten at det er slik.

Alt-mulig-mann Kurt Hella: «Du kan ikke forlange at nye spillere/ kunder bruker mellom to og tre timer på å se løpene».

Nei, nettopp! Maratonsendinger med mye prat, som man også må betale for selv på RD, de gir redusert interesse. Interessen daler hos de faste spillerne, og interessent blir aldri tent hos nye potensielle spillere. Omsetningen går ned.
Spillerforeningen vil ha korte sendinger, uten all verdens «ekspert»-prat, gjerne slik at løpene er satt sammen innenfor en halvtime. Da kan jeg som familiefar, og mange med meg, se løpene når det passer. Det kan være kl 21.00 eller kl 23.00. Hvis produktene samtidig er attraktive, slik at spillerne selv skjønner at de er attraktive, da vil man selv følge odds og forutsetningene for spillet på nett. På den måten kan man også skjære ned driftskostnadene hos Norsk Rikstoto drastisk. Da blir spilleselskapet konkurransedyktig, og tilpasset fremtidens spillemarked.

Harald Dørum: «Vi ruster NR for fremtiden».

Dette sa NR-direktøren til TGN i 2012. «Vi må definere hva som er vår kjernevirksomhet, rette våre ressurser inn mot det og gjøre de endringene i organisasjonen som kreves for at vi skal nå våre fremtidige mål», sa Dørum.

I Dørum-perioden har kostnadene eksplodert. Kostnadene har vokst til et nivå slik at selv Kulturdepartementet måtte gripe inn. De uttalte i 2013, omtrent dette: «hvis dere ikke reduserer kostnader og optimaliserer driften, da vil Norsk Rikstoto som spilleselskap miste lisensen i Norge». Stort enklere, på departements-språk, kan man ikke si at dere gjør en elendig jobb!

«Det er lett å se at vi er på feil kurs, men hva som skal til for å få folk tilbake på banen er vanskelig å si», sa Harald Dørum til TGN. Tankevekkende! Kanskje er det noen andre som er egnet til å inneha verv i spilleselskapets ledelse….?

Unibet-direktøren Henrik Tjærnstrøm og svensk travsports ordfører, Hans Ljungkvist, uttaler i juli 2014: «Nå må de svenske spilleselskapene få mulighet til å virke på samme vilkår på så vel den internasjonale arenaen, som i Sverige».

I Sverige har vi sett selskaper som har klare ambisjoner opp mot spillemarkedet, både som leverandører av hardware (noe vi har registrert på de internasjonale messene til spill-industrien), og som spilleselskaper med sportsbetting, poker og casino-produkter. Som vanlig, må vi si, ser svenske aktører mulighetene innenfor en milliardindustri, mens vi i Norge pusler med lover og regler som begrenser det middelmådige, og som hindrer de som vil investere. Typisk norsk, i et land med stor, unødvendig og ksotbar overvekt at offentlig styring og rødgrønn kontroll.

«Høyre vil føre en ryddig lotteri- og spillepolitikk og finne løsninger som kan øke inntektene til frivillighet og idrett», skriver Kårstein Eidem Løvaas i april 2014 i Dagens Næringsliv. Dette er lovende. Vi er positive til en liberalisering, slik at det blir en sunn konkurranse i dette marked sier vi i Spillerforeningen.

Trendy Gaming Ltd er største norskeide spilleselskap. 80 norske investorer er inne på eiersiden. Mange er reflekterte spillere. Mange er mindre og mellomstore bedriftsledere i næringslivs-Norge. Harald Ruud (97039389) er en av hovedaksjonærene i TGG. Han sier: «Trendybet vil bli et lisensiert spilleselskap, en ny nettside for det skandinaviske marked. Et selskap som vil ha et åpent, ryddig og nært samarbeid med skandinaviske myndigheter. Selskapet er pr juli 2014 etablert i London og drifter www.trendybingo.com. Vi har ca 80.000 kunder i dag. I fremtiden, forhåpentlig om kort tid, vil vi gjerne etablere selskapet med egen administrasjon i Norge, og da med en fyldig produktpakke. Sportsbetting, spill på samfunns-events og casino-produkter, alle med en sosialpolitisk ramme, og med en optimal TBP, er på selskapets agenda. Dette vil bidra godt til å styrke økonomien innen idretten, gjerne også hestesporten», sier Harald Ruud.

«Storbøndene er vinnerne i Listhaugs tilbud», skrev regjeringen i en pressemelding ved årets jordbruksoppgjør.

Vi skal ikke gå inn i detaljene for årets jordbruksoppgjør. Men innretningen for prioriteringene er viktige. H/FrP-regjeringen ser for seg en viktig bransje med større driftsenheter, rett og slett fordi kostnadene ved et tusenstalls småbruk ikke gavner landet. At det blir færre småbruk, er ikke noe nytt. Det har vært en klar trend i 25 år under alle regjeringer. Hvert år vil 2.000 – 5.000 småbruk forsvinne, dvs bli lagt inn som tilleggsjord på nabogårdene. Det gir mer effektive driftsenheter. Samtidig vil landbruksministeren endre flere av kvoteordningene for produksjon av melk og kjøtt. Det betyr at de som vil investere, som vil skape mer robuste driftsenheter, de skal få anledning til dette.

I Dagens Næringsliv 30. mai 2014 roser bergensbonde Didrik Fasmer landbruksminister Sylvi Listhaug. Han anslår at han bruker opp mot en tredjedel av arbeidstiden på byråkrati….!!?? I artikkelen nevnes at landbruksbyråkratiet i Norge består av 1.048 byråkrater i departement, Mattilsyn, statens landbruksforvaltning og fylkesmannens administrasjon. Var det noen som snakket om at våre skattepenger ble fornuftig utnyttet, slik enkelte partier (AP/SV/SP) forsøker å fremstille det……? Kanskje er det slik i dette landet at vi er over-demokratisert, og at vi i altfor stor grad driver med administrativ og politisk gjørmebryting….?

Vi får færre småbruk. Spillerforeningen skrev om dette allerede for flere år siden her på nettsiden. Når vi gjorde det, var det for å få frem budskapet om at færre bruk vil bety færre småbruk og dermed amatører med tilknytning til norsk hestesport. Det blir rett og slett færre gårdsbruk med 1-2 løpshester. Slike enheter er ekstremt kostbare, både for den enkelte hesteeier og gårdbruker, og for samfunnet.

Utfordringen for hestesporten blir å få frem flere mellomstore trenere, gjerne trenere med 10-25 hester i trening. De vil ha et bedre driftsgrunnlag. De vil produsere flere kvalitative individ som vil få større interesse i løpsbanen.

Hestesporten må derfor tenke omstilling og målrette ressurser og tiltak inn mot denne utvikling. For DNT, med mange småbrukere med 1-2 hester, vil det være utfordrende. Da er det viktig at DNT ikke omskriver virkeligheten. Da vil man kun bidra til stagnasjon og være en brems i utviklingen. Det er det bare trav- og galoppsporten selv som vil tape på.

Avtroppende daglig leder ved Leangen, Finn Petter Holm.

I en spennende artikkel i TGN 28. februar 2013 skriver avtroppende daglig leder ved Leangen travbane, Finn Petter Holm: «Vår virksomhet har stø kurs – i feil retning!». Han går langt. Han mener blant annet at DNT bør avvikles, at alle former for medlemsskap i travlag opphører, og lagene og forbundene legges ned. Det sier en leder som har arbeidet mye opp mot den etablerte organisasjons-struktur. «Årelange diskusjoner» hvor det meste «havner på stengrunn», skriver Holm. «Det er tid for å sprenge «sandkassen», og bygge vår virksomhet på en helt annen grunnmur enn den vi har i dag, dersom vi skal kunne møte fremtiden, og overleve!».

Spillerforeningen har drøftet en rekke viktige temaer for trav- og galoppsporten opp gjennom årene. Noen sier at foreningens holdninger og forslag, både til spillets forutsetninger, og til sportens organisering, er provoserende. Vi er tilfredse med at mange innen sporten, og i det politiske miljø, faktisk ser på oss som en kreativ og viktig aktør. Ofte ser vi i vårt samfunn at gode ideer kommer fra et mindretall i forsamlingene. Det er nesten en selvfølge at det er slik.