Norsk Tipping har i flere år vært preget av en inkompetent og grådig ledelse, skandaleprosjekter, sløsning med millionbeløp, en provoserende produktutvikling, alvorlig kritikk fra Riksrevisjonen – og samtidig fremmet krav overfor de politiske myndigheter om at monopolet må bestå. Frekkheten lenge leve! Riksrevisjonen skriver i en rapport til Stortinget:
”Riksrevisjonens undersøkelse av Norsk Tipping AS for perioden 2000-2007 har synliggjort uheldige og kritikkverdige forhold. Dette har medført at de betydelige inntektene fra pengespill ikke har kommet fellesskapet til gode”.

Dette er noen av de konkrete forhold som har vært kritikkverdige:
  • Direktør Reidar Nordby sørger for at Norsk Tipping mottok fakturaer for mer enn 400.000 kroner for plenklipping og stell i direktørens hage. Ikke skatteberettiget.
  • Direktøren hadde ikke rapportert bruk av selskapets midler vedr hagestellet.
  • Reidar Nordby måtte forlate direktørstillingen i november 2007.
  • 12 personer fra styre og ledelse i Norsk Tipping har vært i Las Vegas og svidd av 150.000 til spill. Flyreiser på business class, flere turer og opphold på fasjonable Hotel Hilton i Montreal og Rio All-Suite Hotell & Casino er belastet Kulturdepartementet, dvs oss skattebetalere.
  • Riksrevisjonen påpeker at Norsk Tipping ikke har oversikt over hvor mye selskapet har nyttet til test av spill, og eget prøvespill…..
  • Etter at Reidar Nordby fikk sparken, forhandlet han – etter eget utsagn – frem en sluttpakke med Norsk Tipping hvor han skulle motta 800.000 – 900.000 kroner som konsulent!
  • Ved en aksjekjøpsordning gjennom Buypass AS har de ansatte tjent vesentlige beløp på Norsk Tippings kjøp fra selskapet.
  • I strid med EØS-reglene har Norsk Tipping gitt rentefrie lån og ettergitt lån.
  • Norsk Tipping får kritikk for ikke å ha kjent godt nok til gjeldende regelverk og finansielle utfordringer knyttet til datterselskapene Fabelaktiv AS og Spilleverden AS.
  • Tvisten mellom Reidar Nordby og Norsk Tipping endte i Tingretten der Nordby tapte på alle punkter. Han anket.

I august 2009 endte aktivitetene med et forlik i Eidsivating Langmannsrett. Reidar Nordby skal få dekket kr 190.781,- til medierådgiver, hver av partene dekker egne saksomkostninger og Reidar Nordby skal måtte konkurrere om oppdrag hos Norsk Tipping når disse i fremtiden legges ut på anbud.

Hvis du oppsummerer, Harald Ruud, hva er dine inntrykk?

Dårlig ledelse i Norsk Tipping, dårlig ledelse i Kulturdepartementet, et sovende Lotteritilsyn, god og viktig jobb av Riksrevisjonen – og feilbruk av millionbeløp i en statlig kontrollert monopolbedrift. Som forbruker, kompetansespiller og skattebetaler registrerer jeg ukulturen i både Norsk Tipping og Kulturdepartementet.

Er du skuffet eller overrasket?
Ja. At et selskap har kompetansesvikt i sin organisasjon eller ledersvikt i toppsjiktet, det er ikke Norsk Tipping alene om. Et firma må alltid trimme ledelse og organisasjon opp mot de utfordringer de møter.

Men feilbruk, misbruk og ”lange fingre”, som tenderer til økonomisk svindel, er uakseptabelt. Det er forbausende å registrere hva som har skjedd i Norsk Tipping.

Hva forundrer deg?

Både at dette har skjedd, og hvorledes prosessen har vært i etterkant i forsøkene på å rydde opp. Tidligere direktør, Reidar Nordby, har vært opptatt av sitt ettermæle. Det er menneskelig. Han synes å være opptatt av at ”han skulle ha handlet i god tro, og til beste for selskapet”. Da har han ikke skjønt hva omverdenen måtte mene om plenklipping på firmaets regning, bruk av medierådgiver (og at motparten skal dekke kostnaden for denne bruk – en praksis som det må bli ryddet opp i innenfor flere departement!), brudd på EØS-reglene, 6-sifrede beløp har ikke vært rapportert til skattemyndighetene, og luksusturer til spillemetropolene i USA. Dette svekker tilliten til Norsk Tipping.

Du er tilhenger av et liberalisert spillemarked, der seriøse aktører har nasjonal lisens, og deltar i en konkurranse med hverandre. Hva sier du nå?

Konkurranse er grunnleggende sunt. Det skjerper ledelsen. Det skjerper produktutvikling og vil være spillfaglig oppdragende. Det gjør organisasjonene mer kostnadsbevisste. Konkurranse tjener forbrukerne og deres interesser.

Men lisensierte selskaper kan vel også gjøre feil?

Jeg forutsetter at selvstendige og seriøse aktører får et rammeverk å forholde seg til. Rutiner for hvorledes man skal opptre overfor kundene (som forbrukermyndighetene er opptatt av på alle andre områder i samfunnet), og hvorledes samarbeidet og rapportering av nøkkeltall skal være overfor myndighetene.

Jeg er overbevist om at dette blir ryddigere, tatt i betrakting at fremtidens spill i stor grad vil bli nettbasert, og flere tilbydere av spill vil sikre en bedre økonomi for norsk fotball og norsk hestesport. EU har skjønt dette, og krever at monopolene skal vekk. Det hele blir en prosess – akkurat som NRK-monopolet ble fjernet av Willoch og Langslet på 1980-tallet.

Får erfaringene fra Hamar og Norsk Tipping noen betydning for denne prosess?

Kulturminister Trond Giske har vært pinlig opptatt av monopolet, å beskytte dette som ordning, og dermed sikre foreldede rammer for Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Som om disse gamle monopolbedriftene er det eneste saliggjørende. Disse politiske holdninger bryter med kravene fra EU, og tar altså ikke inn over seg at konkurranse mellom flere seriøse aktører er grunnleggende sunt – også sosialpolitisk. Så må jeg få legge til at hvem som er kulturminister om 4-5 uker, vil få betydning for hvor raskt moderniseringen av spillmarkedet vil komme, og hva de konkrete rammene blir for dette nye marked.

Hva skjer hvis Trond Giske fortsetter som kulturminister?

Han vil bidra til en forsinkelse av en prosess hvor løpet er lagt, og han vil bidra til et større, unødvendig og kostbart byråkrati av aktørene i dette marked.

Vi vil med Giske som kulturminister se etablering av nye utenlandske spillselskaper i Sverige og Danmark, som følger EU-kravene. Da blir det nesten patetisk at vi i Norge skal pusle med et par foreldede monopolselskaper som tjener ”formålene” på en lite tilfredsstillende måte.

Da jeg deltok på spillbransjens messe i London i januar i år, registrerte jeg en rekke svenske tilbydere av spill og spilleprodukter. Svenskene har sett mulighetene. De har sett at disse selskapene kan bidra til mye positivt (arbeidsplasser, inntekter fra spill i Sverige, og eksportinntekter ved salg av spill og tjenester til utlandet) for det svenske samfunn i årene som kommer.

Ser du noen forskjell på Norsk Tipping og Norsk Rikstoto?

Prinsipielt nei. Jeg kjenner ledelse, organisasjon og driften i Norsk Rikstoto svært godt gjennom 20 år. Bli ikke overrasket om Riksrevisjonen også går dette selskap etter i sømmene. Uten at jeg skal foregripe noen konklusjoner ved denne anledning, tillater jeg meg å si at Norsk Rikstoto har et betydelig forbedringspotensial. At de får konkurranse fra www.trottingbet.com og andre seriøse aktører, er – som jeg sier – grunnleggende sunt. Det er til fordel for selskapet selv, som for DNT, NJ, sportens organer og norsk hestesport.